Szuper fotóst keres? Ismerje meg partnerünket, a Velcord Médiát

Blogcikk interjúnkban két igen tehetséges fiatalemberrel ismerkedhetnek meg, akik már több, mint 10 éve készítenek jobbnál jobb fotókat, videókat megrendelőiknek. Ismerjék meg partnereinket Lángi Mátét és Rostás Lacit, a Velcord Media csapatából.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
A gyűrű - kreatív fotózás
A gyűrű - kreatív fotózás
  • Mikor indult el ez a vállalkozás, hány fős és milyen szolgáltatásokat ajánlotok pontosan? Kérlek Titeket, hogy a teljes palettát vázoljátok fel, mert tudom, sokrétűek vagytok.

    A Velcord Media brand 14 évvel ezelőtt indult, a film és a fotózás iránt érzett hobbi szintű érdeklődésből fakadóan. Alapvetően 2 fős vállalkozás, de vannak beugró kollégák is, akik nagyobb létszámú igény (pl.: 2 fő videó + 2 fő fotó) esetén biztosítanak számunkra hozzáértő asszisztenciát. Szolgáltatásaink között szerepel az esküvői fotó és film készítés mellett az egyéni és páros portré készítés, illetve kismama és jegyesfotózás témában is kínálunk szolgáltatásokat. A családi- és rendezvényfotózásban is mindig van igény a minőségre, nem csak arra, hogy a rokonok felismerhetőek legyenek a képen. Az előbbiek mellé megemlítem még az esküvői video- vendégkönyv és instax fotógép bérlési szolgáltatásunkat is. Mindezek mellett igyekszünk a fotó- és videoanyagunkon a legmagasabb képi és hangminőséget elérni. Ennek érdekében többek közt rendelkezünk saját világítástechnikai felszereléssel, mely többfunkciós, intelligens, vezérelhető LED lámpa flottát jelent. És természetesen weboldal készítéshez is vállalunk profi fotózást.
Esküvő a Mátyás-templomnál
Esküvő a Mátyás-templomnál
  • Máté, Laci, mikor kezdtetek el érdeklődni a fotózás művészete iránt? Hol és hogyan sajátítottátok el a fotózás alapjait? Mi késztetett Titeket fényképezésre? 

    Lángi Máté vagyok, a Velcord Media brand egyik alapítója. A fotó- és filmkészítés iránti érdeklődésem már gyermekkoromban megmutatkozott, egy egyszerű Smena-fényképezőgéppel kezdtem kattintgatni, majd a középiskola elvégzését követően egyre inkább felszínre tört bennem ez az érdeklődés. Ennek immár több mint 14 éve. Az egyetemi éveim alatt már világossá vált számomra, hogy szeretnék önálló vállalkozást indítani ebben a szakmában, amibe rövidesen társalapítóként egy középiskolai osztálytársamat, Lacit is meghívtam. Örülök, hogy a kollegalitás mellett egy barátot is tisztelhetek benne. A fotós szakma elsajátítása önképzés útján kezdődött mindkettőnknél. Úgy gondolom, hogy számunkra a legjobb motiváló erő a tanulni és fejlődni akarás, ami az alkotás szeretetével társul. Mindig is szerettem létrehozni, alkotni valami egyedit, különlegeset, addig még nem létezőt. Az esküvői fotó- és filmkészítés remek  és egyben kimeríthetetlen lehetőséget ad erre, hiszen minden ifjú Pár nagy napja más és más. Megannyi apró részlet kiemelésével lehet megmutatni a felejthetetlen pillanatokat és intenzív érzéseket számukra, legyen szó fotóról vagy filmről. Ilyenkor arra törekszünk, hogy az esemény részesei  lehessünk, figyeljük a történéseket és igyekszünk elkapni a legjobb pillanatokat. Az autodidakta tanulás mellett természetesen szakirányú képzést is végeztünk mindketten, ahol a kamarekezelés mellett művészet- és fotótörténetet is tanultunk, így képzett fotográfusokként dolgozhatunk azon, hogy a kreatív alkotásban  folytonosan megújulva és tudásunkban fejlődve hozzunk létre olyan médiatartalmakat, amelyek évtizedek távlatából is könnyeket tudnak csalni a házaspár és gyermekeik szemébe.
Portré - Nő kalapban
Portré - Nő kalapban
  • Abban megállapodhatunk, hogy a technikai alapok nélkülözhetetlenek a fotózáshoz, mégis úgy tartják, hogy inkább érzék kell hozzá, mint nagy fokú technikai tudás. Mit gondoltok erről?

    Úgy gondolom, hogy a látásmód és az érzék egyaránt kulcsfontosságúak. Továbbá szükséges, hogy ezek folyamatos tanulni és fejlődni akarással társuljanak. Nem szabad azonban a szakmai alázatot sem kifelejtenünk, mert úgy gondolom ahhoz, hogy valakiből jó szakember legyen, fontos hogy meg legyen győződve róla, mindig van lehetőség a további fejlődésre. Szerintem akkor érdemes csak komolyabb felszereléssel belevágni ebbe a szakmába, ha az imént kifejtett szemlélet is társul hozzá.
Esküvői teríték - ünnepi asztal
Esküvői teríték - ünnepi asztal
  • Gyakran készítetek portrét, családi képeket. Ilyenkor egy picit bele kell látnotok az emberek lelkébe?

    Szerintem igen. Az egyik kulcsa a fotózásnak az, hogy meg tudjuk törni a jeget, fel tudjuk oldani a kezdeti diszkomfort érzést a modellben. Egy kicsit pszichológusnak kell lenni. Minden ember más és más. Érezni kell azt, hogy milyen dolgokat kérhetünk és melyek azok, amiket jobb, ha nem erőltetünk egy-egy embernél. Van, aki hálás azért, ha folyamatosan instruáljuk és megmondjuk mitől lesz jobb a kép, de valaki ezt elutasítja, mert szerinte ő tudja mi a legelőnyösebb póz a számára. Elengedhetetlen a folyamatos kommunikáció, a pozitív megerősítés, instruálás és a visszacsatolás, amit például a fotók azonnali megmutatásával tudunk elérni. Fontos, hogy a modellünk jól érezze magát a fotózás alatt, ne szorongjon, és nyerjék el a tetszését a visszanézett képek. A közös hang megtalálása ebben nagyon sokat segít. Egy fotózás során az érzelmek kifejeződését, a váratlan mosolyokat és gesztusokat szeretem megörökíteni. Természetesen készítünk beállított fotókat is, de a legtöbb alkalommal egy-egy köztes pillanatban elkapott kis jelenet az, ami fantasztikusan jól kiegészíti a fotóanyagot.
Esküvői fotózás egy szőlőbirtokon
Esküvői fotózás egy szőlőbirtokon
  • Mit szerettek jobban: a kitartott, beállított pózokat vagy az elkapott pillanatképeket?

    Szerintem az előző válaszomból ez kiderült, de nyilván ez függ attól, hogy mi a fotózás témája. A családi fotónál jellemzően több az elkapott pillanat, esküvői kreatívnál valamivel kevesebb. A személyes preferenciám általában 65%-ban beállított fotó, és 35%-ban az elkapott pillanatok.
Készülődés a ceremóniára - sminktükörben a menyasszony
Készülődés a ceremóniára - sminktükörben a menyasszony
  • Mennyire tartjátok fontosnak, hogy jó kommunikáció alakuljon ki az emberekkel a fotózás során? 

    Amint már említettem ez kulcsfontosságú eszköz abban, hogy megtörténjen az érzelmi feloldódás és a kezdeti izgalom helyét átvegye a valódi érzelem kifejezése és az őszinte pillanatok megmutatása. Az ismerkedő beszélgetés, a bizalom kialakítása nagyon fontos, amiben a humor rengeteget segíthet.
Női portré az Óbudai-sziget K-hídján
Női portré az Óbudai-sziget K-hídján
  • Mit gondoltok, mikor mondják az emberek egy képre, hogy szép? Ha technikailag tökéletes, -kiválóak a fényviszonyok, remek élességű vagy gondolatiságot tartalmaz, érzéseket hoz felszínre?

    Azt gondolom, hogy a felsoroltak közül mindegyik. A művészeti alkotásban  pont az a jó, hogy annak ellenére, hogy vannak pl. kompozíciós szabályok, egy “szabálytalan” vagy formabontó kép is lehet szép és különleges. A szabálytalanság  is adhat kivételes érzetet a szemlélőnek. Szerintem egy fotó akkor jó, ha olyan pillanatot mutat meg, ami lehet, hogy egyébként örökre rejtve maradna.

Esküvői weboldalkészítés, esküvői fotózás, fotózás weboldalra

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
  • Vannak-e kedvenc témáitok, helyszíneitek, amikhez rendszeresen visszatértek, szívesen javasoljátok? 

    A kedvenc témáim az esküvői kreatív és a portré fotózás, legyen az egyéni vagy akár páros. Helyszínek tekintetében egyformán szeretem a szabadtéri, zöld övezetet Budapesten és vonzáskörzetében, és a műtermi környezetet is. Elsőre azt gondolhatnánk, hogy különböző látásmódra van szükség ennél a két dolognál, de mind a két témánál nekem kell megteremteni azt a bizonyos pillanatot.
Vízparti esküvő - tükröződés
Vízparti esküvő - tükröződés
  • Vannak kedvenc fotósaitok, akik inspirálják a munkátokat? Van olyan, akit példaképnek tekintetek a szakmában? Miért?

    Részemről nincsen olyan fotós, akit kiemelten példaképemnek tekintenék, de persze jó pár magyarországi és külföldi fotóst, cinematográfust követünk mind a ketten, akiknek a munkáiból szeretünk inspirálódni.

Esküvői honlap, portré fotózás, profi fotózás weboldalra

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat
  • Számotokra mi a legfontosabb elismerés? 

    Nagyon jó érzés a Párok elégedett mosolya és örömteli visszajelzéseik. Több alkalommal volt lehetőségem látni, hogy milyen nagy örömmel és büszkeséggel mutatják meg az elkészült anyagot a minket választó Párok a közösségi média felületeken. De számos alkalommal utólag személyesen is megköszönik a munkánkat, ami persze mindig nagyon jól esik és büszkeséggel tölt el minket.
Ünnepi teríték - esküvői ételkínálat asztalon
Ünnepi teríték - esküvői ételkínálat asztalon
  • Most kanyarodjunk vissza a vállalkozáshoz. Fotózás mellett rövid kisfilmeket is készítetek, a mai kor igényeinek megfelelően drónnal is dolgoztok, az ajánlatotokban még szerepel kreatív videósarok is háttérfallal. Rugalmasok vagytok, szinte bárhová elmentek, ahova hívnak Titeket. Van e olyan dolog, amit még szeretnétek kiemelni a vállalkozásotok kapcsán?

    Természetesen, nálunk nincsenek város, megye vagy országhatárok, bárhová hívnak minket, megegyezés esetén szívesen megyünk,és nyújtjuk a tőlünk telhető maximumot. Kiemelném a saját világítástechnikai szolgáltatásunkat, amelyet kifejezetten a helyszín dekorációs elemeként is kínálunk olyan ügyfeleknek, akiknek kifinomult igényei vannak.  A világítástechnikai szolgáltatásunkat nem csak fotó- és videocsomagjaink részeként, hanem külön szolgáltatásként is kínáljuk.
Menyasszony a szőlőtőkék között - kreatív fotózás
Menyasszony a szőlőtőkék között - kreatív fotózás
  • Honlapotokon különböző árcsomagok közül tudnak választani a megrendelőitek. Tudnátok egy mini csomagot ajánlani ügyfeleinknek, akik csak 1-2-3 órás rövid fotózást kérnek nem szabad térben egy esküvői honlaphoz?

    Természetesen:
    • 25-30 db kidolgozott fotó, igény szerinti retusálással
    • tipikusan 1 hét, maximum 2 hét átadási határidő
    • 45.000Ft Budapesti helyszín esetén, egyéb esetben külön kiszállási díj kerül felszámolásra
Tájkép fotózás - szőlőbirtok
Tájkép fotózás - szőlőbirtok
  • Milyen csomagot tudtok ajánlani azoknak az ügyfeleknek, akik céges honlapot akarnak készíttetni vagy a vállalkozásukhoz kérnek weboldalt, és céljuk, hogy jó minőségű fotókat tudjanak kirakni az oldalukra? 

    A céges és egyéb, speciálisabb portré fotózásra külön ajánlatot adunk, mivel ez sokféle paramétertől függ. 
    A szimpla egyéni vagy páros portré fotózás ára nálunk az alábbiakat tartalmazza:

    • 20-25 db kidolgozott fotó, igény esetén retusálással.
    • elkészítési idő 1 hét
    • 40.000Ft  Budapesti helyszín esetén, egyéb esetben külön kiszállási díj kerül felszámolásra


Weboldal készítéshez kiemelném, hogy a képeket mindenképp érdemes profi fotóssal készíttetni, nem csak a kiváló képfelbontás miatt, hanem mert egy képzett fotós szakember a technikai oldal mellett a kompozíciótól kezdődően, az utómunkával bezárólag képes a fotókat kezelni és azokat olyan formában kiadni a kezéből, amelyek kiemelik és tovább emelik a weboldal profi arculatát. A saját fotóktól, és nem a stock képektől, lesz igazán egyedi a honlap, ezek közvetítik hitelesen a mondanivalót a márkáról. Egy jó minőségű üzleti portré segít a személyes márka kiépítésében. Ennél a portré fotózásnál is segítünk bemutatni Önmagad.

Koszorúslányok - vidám gyerekek az esküvőn
Koszorúslányok - vidám gyerekek az esküvőn
  • Az utolsó kérdésünk pedig, hogy mik a jövőbeli terveitek, vannak olyan fotós kihívások, amiket szeretnétek megvalósítani?

    A jövőbeli tervek egyik alapillére a folyamatos szakmai fejlődés, amit nem győzünk elégszer hangsúlyozni, a másik pedig az egyediségre törekvés, a harmadik pedig az alkotás szeretete, ami persze már most is adott. Célunk, hogy a Velcord Media brandet a magyarországi prémium esküvő szolgáltatók között tartsák számon. Munkáink során a minőségre és nem pedig a mennyiségre fogunk törekedni a jövőben is. Szerintünk jobb a kevesebb jól megkomponált fotó, mint a sok száz selejt. A jó kép mindig továbbgondolásra készteti az embereket.  Mindenkori motivációnk az életre szóló emlékek megörökítésének az öröméből fakad.
Esküvői fotózás templom előtt
Esküvői fotózás templom előtt

Gyakori kérdések


Miért jobb külön napon tartani a kreatív esküvői fotózást és nem a nagy napon?

A jó fényképezéshez elengedhetetlen a nyugodt környezet nem csak a fotósnak, hanem legfőképp a párok számára. A tökéletes képek elkészítéséhez kapkodás nélküli munkára van szükség, ezért inkább a külön napi fotózást javasoljuk. Ha a nagy napon tartjuk meg a kreatív fotózást, akkor az aznapi szigorú menetrend lerövidíti az alkalmat, stresszessé teheti a párokat, ami látszani fog a képeken. Habár a nagy napon rendezett kreatív fotókészítés költséghatékonyabb (nem kell külön sminkes, fodrász, másik ruha, új csokor), de szerintünk a nyugodt élményt semmi nem tudja kárpótolni és gondoljunk arra, hogy ezek a fotók egy életre szólnak majd. Nem érdemes összecsapni őket, időt és teret kell adni az alkotáshoz és az átéléshez is. Meglátásunk szerint külön kreatív napot esküvő után érdemes tartani, így a férj nem látja teljes pompájában a menyasszonyt az esküvő előtt, ezzel pedig betartjuk a hagyományokat, és megtartjuk a wow élményt is. Arra is gondoljunk, hogy a legszebb képeket naplementekor vagy napkeltekor lehet elkészíteni, ami szintén egy külön nap megszervezése mellett szól. Ezen kívül több helyszínre is ellátogathatunk, parkba, kastélyba vagy akár víz mellé is. Ajánlani szoktuk, hogy a kreatív fotózáshoz csatlakozzon egy barát vagy rokon, aki tud  segíteni a műveletek során, például megigazítani a ruhát, frizurát, tartja a kellékeket, stb. és a párnak csak élvezni kell az eseményt. 

Miért fontos, hogy jó minőségű képek legyenek a honlapon?

Az egyéni, jó minőségű képek statisztikailag sokkal jobban teljesítenek, mint a stock fotók. Sikeresebbek és jobban teljesítenek azok a weboldalak, ahol minőségi fotók vannak kirakva. Vizuális világban élünk, egy vevőt egy látványos képpel azonnal meg lehet fogni. A jó minőségű fotó szinte a webdizájn egyik alkotóeleme. Sajnos sokan sajnálják a pénzt egy jó üzleti portré elkészítésére, pedig az ilyen befektetés többszörösen meg szokott térülni. Az igényes és egyedi fényképek azonnali versenyelőnyhöz juttatnak minden weboldal tulajdonost a középszerű, igénytelen fotókkal telepakolt weblapokkal szemben.

Mitől lesz jó a portréfotó?

Elsősorban attól, ha nem feszengünk, hanem oldottan önmagunkat adjuk a fotózás során. Fontos a barátságos, bizalomkeltő légkör a fényképezés során. Bízzunk a fotósban az instruálás során, hiszen mindenképpen több tapasztalata van és mi nem látjuk magunkat fotózás közben. Nem érdemes izgulni, mert az meglátszik a testtartáson és a tekinteten is. A magabiztos testtartás mindig előnyös, egyenes hát, laza vállak, dinamikus póz. A kedvenc profilunkat megemlíthetjük a fotósnak. Minden, amit teszünk maradjon személyes és természetes, jellemző ránk. A jó kép elkészítéséhez idő kell, mindig adjuk meg ezt magunknak és a fotósnak is. Ne sürgessük. Ne menjünk teljesen új környezetbe a fotózáshoz, mert az ismert környezetünkben lazábban, oldottabban tudunk mozogni. Érdemes mindig többféle öltözettel készülni, hiszen egy új szerelés mindig újdonságot és felfrissülést jelent, új szemszögből is megmutathat minket. A megjelenésünknél a legfontosabb szabály a kipihentség és az ápolt megjelenés. Nem szabad elfelejteni a legfontosabbat, hogy semmilyen elvárásnak nem kell megfelelni, csak önmagunk legyünk. Habár ez a legnehezebb.

További blog cikkek

Webdesign készítés, programozás szakértelemmel

Több, mint 10 év tapasztalat webdesign készítésben, weboldal programozásban, szövegírásban.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKapcsolat